Riemuhuuto Paratiisista!

sunnuntai 26. helmikuuta 2017



Olen ollut aina totaalisen koukussa hyvään grafiikkaan ja etenkin kortteihin ja julisteisiin. Kaikki vanhat matkailumainokset ovat olleet yksi suuri suosikkini ja olen myyty esimerkikisi ihanille 1900-luvun alkupuoliskon alppihiihtomainoksille. Niitä saa aika mukavasti etenkin USA:sta, markkinoilla on paljon uustuotantoa. Vanhoja alkuperäisiäkin on joskus kaupan, tosin erityisen kovaan hintaan.

Erityisen ilahtunut olinkin, kun postiluukusta löytyi kutsu julistenäyttely "Riemuhuuto Paratiisista" avajaisiin Kansallismuseoon. Lopulta harmikseni jouduin jättämään avajaiset välistä, mutta ehdottomasti halusin käydä katsomassa näyttelyn silti. Menimmekin sitten viikko sitten meidän kaksosten ja heidän kummitätinsä ja minun serkkuni kanssa sunnuntainviettoon museolle.


Voi että, ai että. Olin todella lähes liikuttunut nähdessäni näitä alkuperäisiä matkailujulisteita. Ja niitä oli paljon! Monessa yllätti ehkä huonompi kunto, mitä olin ajatellut (tai joka siis ei tietenään tule ilmi uudelleen painetuissa versioissa), ja joissain taas koko, jonka olin arvioinut ihan metsään. Vanhoista julisteista minulla kaksi lempparia yli muiden. Toinen tuossa yllä näkyvä Hanko ja toinen Aero-lentokonejuliste, josta ei nyt kuvaa. Näissä on ollut todellinen työ keräämisen ja kokoamisen kanssa.



Näyttelyyn oli koottu myös onnistunut sarja nykytaiteiljoiden tekemiä matkailujulisteita. Tietysti samalla teemalla: "Come to Finland". Ensimmäisen kuvan postikortti oli näistä minusta kaikkein kaunein, ja olisinkin halunnut sen myös julisteena seinälle. Niitä ei vielä ollut kuitenkaan saatavissa. 


Näyttelyn yhteydessä oli myös kattava shoppi, josta sai ostaa sekä julisteita, postikortteja että muuta aiheeseen liittyvää Come to Finland -tuotetta. Yleisöä oli paljon ja kaupassakin oli mukava vilinä. Hyvä juttu! 

Onkin suuri onni, että Magnus Londen, mies kaiken tämän takana, näki eräänä päivänä - joitakin vuosia sitten - Helsingissä vanhan suomalaisen, Helsinkiä mainostavan julisteen roikkumassa näyteikkunassa. Alkuperäisessä julisteessa 1930-luvulta oli keltasävyinen tausta ja nainen istui sen reunassa etualalla shampanjalasi kädessään katsellen vihreää raitiovaunua. Tästä se kaikki lähti ja Magnus Londen päätyi julistemetsästäjäksi. 


Riemuhuuto se todellakin oli meille julistefaneille ja grafiikan ystäville, sillä tämä kokoelma ei varmasti olisi muuten syntynyt ja tullut vieläpä uudelleen tuotantoon. Londenin yritys valmistaa nykysin matkailujulisteista printtejä sekä tosiaan tätä muuta materiaalia, muun muassa kortteja ja tarjottimia. 


Olisin voinut tyhjentää koko kaupan! 

Voin luvata teille sisustusaiheista juttua näiden tuotteiden osalta, jahka saan ne paikoilleen :-) 
Niin inspiroivia, etten parempaa tiedä!

Ainakin postikortteja saa myös mm. Ateneumista ja Kauppatorilla on Come to Finland -yrityksen oma pöytä tuon Kansallismuseossa olleen näyttelyshopin myyjän mukaan. Helppoa on myös käydä tilaamassa mieluisia tuotteita yrityksen nettikaupasta, ja toimittavat muuten myös ulkomaille. 



Julistenäyttely oli lastenkin mieleen. Meillä oli valmiiksi kotona Come to Finlandin seinäkalenteri ja pojat tykkäsivät etsiä samoja julisteita, mitä kalenterin sivuilla oli nähty. Lisäksi historialliset videot ja kuuntelupisteet olivat suosittuja. Toiselta tuli sitten tämä perinteinen kysymys: "Oliko maailman ennen mustavalkoinen". Muistan itse, kun joskus havahduin siihen, että todellakin, maailma ei ollut ennen mustavalkoinen :-) 

Aina niin hyvä, kun lapset pohtivat ja saavat sitten taas eväitä eteenpäin. Ei muista itse kaikkea selittää tai kertoa. Yhdestä asiasta tulee monesti iso puro ja joki. Tässäkin oli useampi kärpänen yhdellä iskulla meidän museoretkellä. Gallen-Kallelan Kalevala-freskot aulan katossa ja kuninkaan tuoli (joka oli nähty jo Tatussa ja Patussa) sekä sitten vielä museon vintin lastenpaja. 


Inspiroiduin itse kaivamaan kuvista kaikenlaisia Suomea kauniisti kuvaavia otoksiani ja meinaan tehdä oman julistesarjan, kun vain pääsen vauhtiin! 

Suosittelen käymään tuolla julistenäyttelyssä, joka on auki 28.5.2017 saakka. Lisätietoja löytyy täältä. Täytyykin tiedustella, mihin julistenäyttely on tulossa USA:ssa! Saa nähdä, saammeko sen Bostoniin. 




Lähetä kommentti